הימנעות ממחלוקות וסכסוכים באגודה שיתופית

תוכן עניינים

מחלוקות באגודה שיתופית – מהי אגודה שיתופית?

מחלוקות באגודה שיתופית – כאשר מספר בני אדם בעלי מטרה משותפת מעוניינים לקדם את ענייניהם המשותפים, אחת הדרכים לעשות כן היא באמצעות התאגדות תחת ישות משפטית חדשה הנקראת "אגודה שיתופית". רבים מן המושבים, היישובים הקהילתיים והקיבוצים חברו תחת אגודה שיתופית

מטרת העל של ההתאגדות תחת אגודה שיתופית הינה רווחת החברים והמטרה המשנית הינה הרווח. ההתאגדות בבסיסה קובעת שוויון בין חברי האגודה והדבר מקבל תוקף משפטי וחד משמעי עת נקבע תקנון לאגודה. בתקנון מוסדרים היחסים שבין האגודה לחבריה ובין החברים עצמם. כל אגודה יכולה לשנות את התקנון שלה בהתאם לצרכים וההתפתחויות וכמובן בהתאם לדין ולפסיקה. ויוער כי הדבר אף רצוי שכן החיים מלאים שינויים הדורשים התייחסות החברים למצב החדש. התעלמות והזנחת התקנון לעיתים יובילו למחלוקת מיותרות אותן היה ניתן למנוע בנקל.

 

מחלוקות באגודה שיתופית
מחלוקות באגודה שיתופית

המוסדות החשובים באגודה

שני המוסדות החשובים ביותר באגודה הינם האספה הכללית והועד המנהל. האסיפה הכללית אליה מגיעים כלל החברים, מתכנסת לרוב פעם בכמה שנים בהתאם להוראות התקנון ועל סדר יומה מה שפורסם ונקבע בהזמנה. באספה הכללית גם נבחרים החברים אשר ישמשו בוועד המנהל של האגודה האמון על ניהול ענייניה השוטפים של האגודה. 

קיימת חשיבות עליונה לטוהר ההליך בכל הקשור לזימון האסיפה הכללית, אופן זימונה, ניהולה והחלטותיה. הרגישות בבחירת חברי האגודה למוסדות ברורה ולכן ניהול תקין ושקוף של ההליך המוסדר בתקנון יסיר חסמים ומחלוקת בין חברי האגודה ביחס לכל החלטה שתתקבל וכאמור, מהות האגודה הינה רווחת החברים ויש לשים דגש על כך.

עת נקבלה אסיפה כללית ישנה כדאיות לניהול ישיבה מוקדמת בה יוסבר לחברים על העניינים שבסדר היום ועל אופן וטיב ההצעה ומהות ההחלטות העומדות על הפרק. הסבר זה לרוב מניח את דעת החברים באסיפה ויכול לצמצם את ההתנגדויות להחלטות.

 

עו"ד מומלץ בשומרון למחלוקות באגודה שיתופית – פעילות האגודה לפי דין

לרוב, המחלוקות באגודה השיתופית הינן בין חברי האגודה לבין האגודה עצמה. המחלוקת ברובן מתמקדות בשאלה האם האגודה פעלה לפי הדין או במדויק יותר, האם האגודה פעלה לפי התקנון הקבוע. התשובה לשאלה טמונה בהוראות התקנון ומכאן החשיבות כי התקנון יהיה מפורט ומותאם לימנו אנו. שעה שבתקנון קיימת לקונה ביחס למחלוקת או נושא שאינו ברור, ניתן ואף רצוי לקיים פגישת גישור או בוררות לצורך הסדרת המחלוקת בטרם פניה לרשם האגודות. ככל ומו"מ לא צלח, רשם האגודות הוא הכתובת לבירור השאלה ביחס להתנהלותה התקינה של האגודה.

 

עו"ד מומלץ בשומרון לטיפול במחלוקות באגודה שיתופית – סיכום:

האספה הכללית הינה המוסדר החשוב ביותר בכל אגודה. מדובר באספה ובהליך דמוקרטי במעלה הראשונה ומשם הוא שואב את כוחו. החלטות האספה הכללית מחייבות את האגודה וחבריה ולכן ישנה חשיבות עצומה כי זימון וקיום האספה הכללית ייעשה בהתאם לדיון. אך יודגש, כי ככל ומצאו החברים כי החלטות האספה הכללית התקבלו בניגוד לדין ולתקנון, הדרך בפניהם פתוחה להשיג על ההחלטות הן באמצעות פניה לעורך דין לאגודות שיתופיות והן באמצעות פניה לרשם אליו רצוי לפנות לאחר ייעוץ משפטי או באמצעות עורך דין מנוסה.

 

עו"ד אביתר ידעי בעל ניסיון רב שנים בדיני האגודות השיתופיות וניהול הליכים בפני רשם האגודות,  כמו גם בפתרון מחלוקות בין חברי האגודה לבין עצמם ובין חברי האגודה לאגודה ומוסדותיה. השירותים ניתנים בשומרון, ביהודה, כפר סבא , רעננה, נתניה , אזור השרון, כפר יונה , הוד השרון ועוד. לפרטים נוספים כנסו לעמוד הלינקדאין שלנו.

ביטול החלטה באגודה שיתופית - עו"ד אביתר ידעי

ביטול החלטה באגודה שיתופית

תוכן עניינים ביטול החלטה באגודה שיתופית שנתקבלה ע"י הועד או האסיפה הכללית ביטול החלטה באגודה שיתופית או דרך קבלת ההחלטה נעשית בהתאם לתקנון האגודה שנקבע,

Read More »