מהו ניכור הורי? כיצד לזהות וכיצד ניתן להתמודד עמו?

תוכן עניינים

ניכור הורי והסתה במסגרת הליכי גירושין

הליך הגירושין בישראל לעיתים כרוך באי נעימויות רבות ביניהם גם טענות של הצדדים או מציאות בשטח של ניכור הורי והסתה בגירושין. ההליך המשפטי מורכב ומערב בין הדין, הדת והתרבות. במדינת ישראל, ניתן לבקש גירושין בבתי הדין הרבניים או האזרחיים, בהתאם להעדפות ולמקרים המיוחדים של הזוג.

תהליך הגירושין מתחיל בהגשת עתירה לבית המשפט המתאים, בהתאם לדתיות ולהעדפות הצדדים. לאחר מכן, נדרשים הצדדים להגיש כתבי טענות המפרטים את הסיבות לדרישת הגירושין ואת הדרישות שלהם ביחס לנושאים שונים הקשורים לגירושין, כגון נכסים, ילדים, ותוך התייחסות להשלכות המשפטיות והכלכליות של התהליך.

בשלב הבא של התהליך, מתבצעים דיונים  בבית המשפט במהלכם ניתן להגיש ראיות ולקרוא לעדים על מנת לתמוך כל צד בטענותיו.

בית המשפט יפסוק בהתאם לדין ולפסיקה. במידה וצד לא מקבל את פסיקת בית המשפט ניתן להגיש ערעור על ההחלטה לבית המשפט המחוזי.

ניכור הורי והסתה בגירושין
ניכור הורי והסתה בגירושין

לכל תהליך גירושין יש השלכות משמעותיות, לא רק משפטיות, אלא גם חברתיות ורגשיות. הליך הגירושים משפיע על הזוגיות, המשפחה, הרווחה הכלכלית והתחושה לעצמאות של הצדדים. מרבית הפעמים, התהליך מסתיים בהסכמה רצונית או הסדרתית, אך לעיתים נדרשת התערבות בית המשפט במתן פסיקה חותכת.

 

ניכור הורי והסתה בגירושין – מה זה וכיצד ניתן לזהות ?

ניכור הורי הוא תהליך רגשי ופסיכולוגי מורכב שבו ילד או ילדה מתמודדים עם רגשות של אובדן, עצב ואכזבה כתוצאה מהפרידה או הגירושין של הוריהם. הילדים מצויים בקונפליקט נאמנות בין ההורים ומרגישים מחויבים לבחור צד.

השפעות הניכור ההורי עשויות להיות מרחיבות ולהשפיע לא רק על הילד או הילדה עצמם, אלא גם על כל הסביבה החברתית והמשפחתית שלהם.

יוער כי לרוב הניכור ההורי מופנה כלפי ההורה המיטיב אשר מעוניין בקשר טוב עם ילדיו. במקרה בו להורה היסטוריה של פגיעה בילד, נפשית או פיזית, אין מדובר בניכור הורי שכן יש הסבר לניכור שלא תלוי בהורה השני.

ניכור הורי יכול לגרום לתחושות של עצבות, אכזבה וחוסר אמון של הילד או הילדה, ולעיתים גם לתחושות של אשמה ופחד. הילד או הילדה עשויים להרגיש עצמם נטושים ולבחון את עצמם כלא ראויים לאהבה או לתשומת לב.

השפעות הניכור הורי יכולות להשפיע על הילד או הילדה גם בסביבה החברתית שלהם. הם עשויים להתמודד עם בעיות ביצירת קשרים חברתיים, להרגיש פחות מחוברים לחבריהם, ואף להימנע מהשתתפות בפעילויות חברתיות.

ניכור הורי יכול להשפיע על ביצועי הילד או הילדה בלמידה. הם עשויים להרגיש קשיים בריכוז, קשיים בהתמודדות עם תחושות של דאגה וכפועל יוצא הישגיהם הלימודים ייפגעו.

 

ניכור הורי והסתה בגירושין – דרכי ההתמודדות

התמודדות עם ניכור הורי היא תהליך ארוך ומורכב שדורש תמיכה רגשית וחברתית. ילדים ונוער שעוברים דרך תהליך ניכור הורי יכולים להתקשות במציאת דרכים להתמודד עם הרגשות של עצב, אבדן ואכזבה. לכן, חשוב לספק להם סיוע ותמיכה רגשית מצד מבוגרים מהסביבה שלהם, כולל הורים, מורים ומטפלים.

בנוסף, חשוב להקנות לילדים ולנוער כלים ויכולות להתמודדות עם הרגשות של ניכור הורי. כך, הם יוכלו ללמוד כיצד לבצע את המעבר הרגשי והחברתי בצורה נעימה ובטוחה. הפיתוח של יכולות אלו עשוי לסייע להם להתמודד בצורה יעילה יותר עם האתגרים שנובעים מניכור הורי ולהתקדם בהתפתחותם האישית והרגשית.

לאחר ההתמודדות עם ניכור הורי בהצלחה, יכולים הילדים והנוער למצוא את עצמם במקום של איזון רגשי גבוה ועמידות רגשית וחברתית רבה יותר. באמצעות תמיכה רגשית וחברתית מהסביבה, הם עשויים להתגבר על ניכור הורי ולצמוח מחוויותיהם ולהשיג מערכת יחסים וחיים ובריאים.

התמודדות עם ניכור הורי היא תהליך אישי ופרטי שכל ילד או נער מתמודדים איתו בדרך שונה. חשוב להבין כי כל ילד ונער צריכים תמיכה ותשומת לב מצד המבוגרים בסביבתם, כדי להתמודד בהצלחה עם האתגרים הרגשיים והחברתיים שנובעים מהתהליך הזה.

 

ניכור הורי והסתה בגירושין בבית המשפט בישראל

בשנים האחרונות בתי המשפט בישראל נותנים דגש רב לנושא הניכור ההורי. הדבר מקבל ביטוי בנוהל אותו הוציא בית משפט העליון ובשלל פסיקות רחבות המחמירות כל אימת שיש חשש או חשד לניכור הורי מצד אחד מבני הזוג. הנחת היסוד הינה כי הניכור ההורי מהווה תופעה קשה בדיני המשפחה בכלל ובהליכי גירושין בפרט, אותה יש לעקור מן השורש. לעיתים צדדים בבית המשפט עושים שימוש בטענה לניכור הורי בכדי להשיג הישגים משפטיים טקטיים ואסטרטגיים במהלך ניהול התיק.

 

נוהל בית משפט העליון לטיפול דחוף בניכור הורי והסתה

ב 11.10.2020 נכנס לתוקפו נוהל המסדיר את אופן הטיפול כל אימת שמתעורר חשש לניכור הורי ועל פגיעה בקשר שבין הורה לילד בשל סכסוך משפחתי. הנוהל חל על כל בתי המשפט לענייני משפחה בארץ ומטרתו לצמצם באופן מידי התדרדרות ופגיעה בקשר בין ההורה לילד ולאתר מקרים בהם ההתדרדרות נובעת בשל השפעה מצד אחד ההורים.

חלק מהוראות הנוהל הינן כי במידה ומוגשת בקשה לסעד דחוף, קרי, בקשה דחופה במסגרתה עותר אחד הצדדים לקבלת עזרה, מענה וסיוע בשל ניכור הורי והשפעה שלילית על הקשר עם הילד מטעם הצד השני, בית המשפט יחויב לקבוע דיון בבקשה תוך 14 ימים לכל היותר וזאת אם מצא שהבקשה מוצדקת וכי דיון בה יכול וימנע פגיעה בילד או במוגנותו. כחלק מהחובות המוטלות על בתי המשפט, הינם נדרשים לדווח בצורה שוטפת לבית המשפט העליון כל חצי שנה על מקרים חריגים או מקרים שנדחו.

הנוהל מהווה כלי חשוב בתהליך ההכרה בחשיבות מיגור תופעת הניכור ההורי וההגנה על הילדים בכל סכסוך משפחתי. רק בשביל לסבר את האוזן, בטרם פורסם הנוהל כל אימת שעלה חשש לניכור הורי, הופנו הצדדים לגישור שארך לפחות 60 ימים ורק במידה וזה לא סייע נפתחו בפניהם דלתות בתי המשפט. הנוהל מסדיר דרך פעולה מהירה ומתוחמת בזמן תוך הבנה כי לזה יש חשיבות רבה מאוד לאיתור הבעיה ומיגורה.

ניכור הורי והסתה בגירושין - עו"ד אביתר ידעי

 

טיפול בתי המשפט בתופעת הניכור ההורי

אז לאחר שסקרנו את מהות הניכור נפרט מה הסעד שנוכל לקבל מבתי המשפט בישראל לטיפול בניכור ההורי באמצעות פניה עם עורך דין לניכור הורי.

תחילה ולאחר שעורך הדין יגיש את הבקשה לסעד, בית המשפט יידרש לקבוע האם המקרה שפורט בפניו מהותו הוא ניכור הורי. כלומר בית המשפט ישלול כל סיבה אחרת להתנהגות הילד פרט לניכור הורי ללא בסיס. ככל ובית המשפט יחליט כי עסקינן בניכור הורי, יקבע בית המשפט באמצעות אנשי מקצוע, מהי דרגת הניכור. הדרגה נבקעת באמצעות שיטות מקצועיות ומבחנים שנקבעו בפסיקה ובחוק וכן ע"י חוות דעת של פסיכולוגיים ועובדים סוציאליים. ויער כי חלק מהמבנים אף מאפשרים העברת הילד לחזקת ההורה המנוכר.

כחלק מן הטיפול הרווח התלוי בעומק הניכור, בית המשפט ייקבע (כאמור בתמיכת חו"ד מקצועית) הסדרי משמורת מדויקים בין ההורים ומנגנון פיקוח הדוק לקיומם; העברת הילד לטיפול מקצועי תוך הותרתו בסביבת ההורה המנכר וזאת לבחינת ההשפעות של אותו הורה על הילד; ולבסוף, ניתוק הילד כליל מן ההורה המנכר והפקדתו אצל גורם שלישי חיצוני או העברתו לחזקת ההורה המנוכר.

ויודגש, כי החלק השלישי הוא חריג שכן הרחקת הילד משני הוריו והעברתו לחזקת צד שלישי (לרוב רשויות הרווחה), טמון בה קושי נוסף המוטל על הילד וככל ולא תימצא חו"ד אשר תתמוך בנקיטת פעולה כזו לטובת ורווחת הילד, הרי שבית המשפט לא יאשרה.

 

טיפול בית המשפט בהורה המנכר יכול ויכלול סנקציות קשות, קנסות כספיים ואף מאסר בפועל

 

ניכור הורי והסתה- סיכום מאת עו"ד אביתר ידעי

לסיכום נאמר, כי ניכור הורי מהווה תופעה קשה הפוגעת בראש ובראשונה בילדים. הפגיעה הינה לטווח הקצר והארוך יחדיו ולכן, ככל וההורים אינם מוצאים לנכון להימנע מפגיעה, בתי המשפט והמערכת כולה תתגייס לטובת הילדים חסרי הישע.

כל אימת שתוגש לבית המשפט בקשה במסגרתה תועלה טענה לניכור הורי, בתי המשפט יפעלו לאלתר ויעשו שימוש באנשי מקצוע, פסיכולוגים- עו"סים ופקידי סעד, במטרה לאבחן את קיום הניכור ודרכי הטיפול וייתנו סעד מהיר לטובת הילד. לעיתים כחלק מן הטיפול והרחקת ההורה המנכר, יוטלו על ההורה המנכר סנקציות, קנסות ואף מאסר בפועל.

במידה ונתקלתם בניכור הורי או בחשש כי ילדכם מושפע שלא לטובתו, הנכם מוזמנים לפנות אלינו לבחינת האפשרויות העומדות בפניכם להיטיב עם הילד.

 

משרד עורך דין אביתר ידעי ממוקם בשומרון ובכפר סבא ומעניק שירותים לעסקים ביישובי השומרון , קרני שומרון , קדומים , אלפי מנשה , מעלה שומרון , אבני חפץ , כפר יונה , יישובי יהודה , רמת גן, גבעתיים, הרצליה, חדרה פתח-תקוה, כפר סבא , נתניה , הוד השרון , ראש העין , נשר , מודיעין , אשדוד. קישור לעמוד הלינקדאין שלנו.

ביטול החלטה באגודה שיתופית - עו"ד אביתר ידעי

ביטול החלטה באגודה שיתופית

תוכן עניינים ביטול החלטה באגודה שיתופית שנתקבלה ע"י הועד או האסיפה הכללית ביטול החלטה באגודה שיתופית או דרך קבלת ההחלטה נעשית בהתאם לתקנון האגודה שנקבע,

Read More »