תוכן עניינים
הליך חדלות פירעון – בשנת 2019 נכנס לתוקף חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי תשע"ח 2018!
חדלות פירעון מה זה אומר והאם באמת מדובר בהתחלה חדשה? בקצרה ניתן לומר כי הרפורמה במסגרתה חוקק החוק החליפה את פקודת פשיטת הרגל במסגרתה היו מנוהלים הליכי החייבים אל מול הנושים לקראת ההפטר המיוחל.
במאמר זה ננסה לענות על חלק מהשאלות העולות לכל חייב כאשר הוא מנסה להבין האם הליך חדלות הפירעון הוא ההליך שייתן לו התחלה חדשה.
מהן מטרות חוק חדלות פירעון?
מטרת החוק החדש הינה לאפשר ייעול וקיצור ההליכים לטובת כלל הצדדים, הן החייב והן נושיו והכל במטרה לאפשר לאלו שנקלעו לקשיים לפתוח דף חדש.
הדף החדש מקבל ביטוי באמצעות צו הפטר אותו מקבל היחיד בסיום ההליך.
צו זה קובע כי הוא מופטר מכלל החובות שהצטברו לו עד למועד פתיחת הליכי חדלות הפירעון.
ישנם חובות שהחוק מחריג אותם מצו ההפטר והם אינם יכולים להיכלל בו כגון חובות בגין מזונות פס"ד, חוב שנוצר בגין מרמה, גניבה אלימות וכד', וחובות בגין קנסות וכד'. במידה ובין חובותיכם כלולים חובות מעין אלו יש להתייעץ בנושא עם עו"ד לחדלות פירעון לצורך תוכנית הסדרת חובות.
חדלות פירעון מהו אופן ניהול ההליך?
החוק קובע כי חובות מתחת לסך של כ- 166,627 ₪ יתנהלו בהליך במסגרת לשכת הוצל"פ – רשות האכיפה והגביה וחובות גבוהים יותר יתנהלו בבית משפט השלום.
למען הבהירות יוער כי בטרם נכנס החוק כלל ההליכים התנהלו בבית המשפט המחוזי. שינוי זה גם בו יש בכדי להקל על ההליך ועל החייבים, הנקראים מעתה לפי החוק החדש – "יחידים"- בדרך אל ההפטר המיוחל וה"דף החדש" בחייהם הפיננסיים.
יוער כי בכל הקשור לתאגידים, הרי שחובות מעל 25,000 ₪ עדיין יתנהלו בבתי המשפט המחוזיים.
הביקורת על חוק חדל"פ והתוצאות בשטח
עם כניסת החוק הועלתה ביקורת רבה מצד הגופים המוסדיים במשק (כגון בנקים, חברות מימון ואשראי וכו').
הביקורת התמקדה בעובדה כי החוק החדש מאפשר הקלות רבות לאלו שנקלעו לקשיים ובעצם מפחיתה את האחריות האישית של החייב כלפי נושיו.
ברבות השנים התברר כי החוק החדש קלע למטרתו וכי מדובר בהצלחה הדדית. החייבים אשר ההליך בגינם הוגבל ל-4 שנים הצליחו לפרוע את חובותיהם כלפי הנושים בטווח זמן מוגדר ומהיר ובכך חזרו למעגל העבודה ומשלמי המיסים והנושים קיבלו בהירות הן ביחס לסכום הדיווידנד שיקבלו והן למועד בו הם יקבלו אותו.
יוער כי בטרם נכנס החוק אשר הקל על ניהול הליך חדלות הפירעון, לעיתים היו חייבים "נתקעים" שנים רבות בהוצאה לפועל כאשר עיקולים רבים מוטלים על נכסיהם, חשבונותיהם ומשכורתם ובכך נאלצו לעבד ב"שחור" שנים רבות וכפועל יוצא מכך, נפגעו הם- שלא הצליחו לנהל משק פיננסי ראוי וחסכונות לעתיד, הנושים- שלא הצליחו להיפרע מן החוב והמדינה שהפסידה מיסים.
הליך חדלות הפירעון מנוהל בבית המשפט תחת עינו הפקוחה של השופט, תחת ניהולו של הממונה- הכנ"ר (כונס הנכסים הרשמי- המדינה) ותחת הנאמן אותו בית המשפט ממנה לצורך ניהול הליך בפועל.
כמובן שלכל הגורמים הנ"ל מתווספים גם הנושים מן הצד השני אשר לעיתים מקשים על ההליך. עו"ד מומחה לחדלות פירעון יידע לנהל את ההליך על הצד הטוב ביותר חרף כל הגורמים המעורבים ולאפשר שיקום כלכלי מהיר ואמיתי לחייב המייחל להפטר.
הפטר לאלתר
חשוב להדגיש כי במקרים מסוימים אף ניתן לקבל "הפטר לאלתר".
הפטר לאלתר משמעותו כי היחיד- החייב, מופטר מכלל חובותיו וזאת ללא צו תשלומים כלל וללא ניהול הליך מלא. רוב המקרים בהם יהיה זכאי היחיד להפטר לאלתר הינם כאשר יכולת השתכרותו אינה עולה על דמי המחיה הדרושים לו. גם מקרים רפואיים יכול ויאפשרו קבלת הפטר לאלתר.
חדלות פירעון התחלה חדשה – סוף דבר
חוק חדלות פירעון החדש אומנם מקל על החייבים הן מבחינת המועד לסיומו והן מבחינה כללית אך מצד שני הוא דורש תום לב מוגבר וחד משמעי בכל הקשור להתנהלות בהליך ושיקום כלכלי עצמי.
הדבר מקבל ביטוי בהרבה מאוד אופנים לאורך הדרך וישנה חשיבות גדולה לליווי משפטי צמוד לאורך כל ההליך.
עו"ד אביתר ידעי ינהל את הליך חדלות הפירעון אל מול בית המשפט, הנאמן ונושים במטרה להגיע אל ההפטר המיוחל במהירות האפשרית תוך קבלת צו תשלומים אשר יתאים ליכולות של היחיד לחיות בכבוד ותוך שמירה על חובות קיום תום הלב, דרישות בית המשפט, הממונה והנאמן.
השירותים ניתנים בערים כפר סבא , רעננה, נתניה , אזור השרון, יהודה ושומרון , כפר יונה , הוד השרון ועוד
לפרטים נוספים כנסו לעמוד הלינקדאין שלנו.

עו"ד אביתר ידעי

ביטול החלטה באגודה שיתופית
תוכן עניינים ביטול החלטה באגודה שיתופית שנתקבלה ע"י הועד או האסיפה הכללית ביטול החלטה באגודה שיתופית או דרך קבלת ההחלטה נעשית בהתאם לתקנון האגודה שנקבע,

חשיבות הניסוח והמבנה המשפטי בתביעות קטנות
תוכן עניינים עורך דין לתביעות קטנות עריכת כתבי בית הדין בבית המשפט לתביעות קטנות קיים איסור לייצוג על ידי עורך דין. ישנם מקרים שאפשר לבקש

גביית חובות לעסקים – חובות קשים וסרבני תשלום
תוכן עניינים גביית חובות לעסקים באמצעות הוצאה לפועל והליכי גביה הענקתם שירות ולא קיבלתם תמורה? למשרדנו התמחות מיוחדת וניסיון רב בגביית חובות לעסקים, לחברות ולפרטיים.

ליטיגציה מסחרית ואזרחית בבית המשפט בישראל
תוכן עניינים ליטיגציה מסחרית ואזרחית – מה זה? הסבר והמלצות ליטיגציה או litigation באנגלית פירושה התדיינות בבית המשפט או ניהול תיק ולכן ליטיגציה מסחרית ואזרחית

כתב הגנה תביעות קטנות ותביעות גדולות – המלצות ודוגמאות להתגוננות
תוכן עניינים כתב הגנה תביעות קטנות ותביעות גדולות בבית המשפט הגישו נגדכם תביעה עד לסך של 37,700 ש"ח? (נכון לינואר 2024) מדובר על תביעה קטנה

אמריקן לייזר פשיטת רגל או הבראת החברה?
תוכן עניינים אמריקן לייזר פשיטת רגל או הבראת החברה? המלצות לנושה הפרטי אז האם אמריקן לייזר בפשיטת רגל מוחלטת? כפי שכולנו נחשפנו לאחרונה, בחודש אוגוסט