מלחמת חרבות ברזל – חדלות פירעון או הזדמנות לדף חדש?

מלחמת חרבות ברזל – קטליזטור לחובות:

מלחמת חרבות ברזל פגשה את כולנו לא מוכנים. בוקר שמחת תורה – 7.10.2023 – קמנו כולנו לתופת ונגררנו למלחמה אותה לא אנחנו יזמנו. האם הדרך לחדלות פירעון ולחובות קצרה או שמא זוהי הזדמנות לדף חדש והסדרת החובות?

מאות אלפי אזרחים, ביניהם אף עבדכם הנאמן (עו"ד אביתר ידעי– הח"מ), גויסו מיידית בצו 8 לטובת המערכה. ההיענות לצו הייתה תקדימית, רבים עזבו מאחוריהם משפחה, חברים , עסקים , התחייבויות ותוכניות והתייצבו לדגל.

ההיתלשות מן אוטוסטרדת השגרה הייתה מידית, כך שלא מן הנמנע, שרבים מאוד מאלו העצמאיים שהתגייסו, הותירו אחריהם עסקים פעילים חלקית (במקרה הטוב) וסגורים (במקרה הפחות טוב). מצב זה גרם, בין היתר, לאותם עסקים להפסיד הכנסות, לשקוע ולהפר את התחייבויותיהם ולצבור חובות כלפי צדדי ג' כגון בנקים, ספקים, משכירות וכו…

גם אלו השכירים, גילו מהר מאוד שלא תמיד מקום העבודה ממתין להם והיה כבר מי שקם ומצא להם מחליף. כך שלעיתים עם חזרתם לעבודה, גילו כי התפקיד אותו עשו איננו פנוי יותר וכי הדרישה מהם היא לעבוד בכל אשר יידרשו.

בן כה ובין כה, שני הזרמים- העצמאי והשכיר, קידומם הפסיק ובמקרה הפחות טוב, נסוג לאחור.

מלחמת חרבות ברזל חובות

השפעת מלחמת חרבות ברזל  על חובות בעלי העסקים:

אין להתעלם מכך, שגם בעלי עסקים שלא גויסו למלחמה, הן מפאת גילם והן מסיבות כאלו או אחרות, חוו האטה דרמטית בהכנסות. מטבע הדברים, מלחמה , ככל משבר קיצוני, גורמת לצרכנים לשמור היטב על כספם ולנהל משטר פיננסי הדוק – כלכלת חירום.

כמעט אין עסק שלא חווה את השפעות המלחמה. אנשים פחות פנו לבילויים כך שהעסקים בתחום המסעדנות והפנאי נפגעו, אנשים נמנעו מלצאת לנופשים, פחות רכשו מוצרים קמעונאיים וגם במוצרי הייסוד הייתה ירידה. אנשים רכשו בצמצום בכל התחומים מתוך חשש לעתיד וחוסר וודאות בנוגע להכנסותיהם.

ישנם עסקים ברי מזל שהצליחו לעבור גם הם לניהול כלכלת חירום ו"החזקת הראש מעל המים" אך ישנם כאלו שההאטה הרוחבית דרדרה אותם לקצה היכולת הכלכלית שלהם בדיוק כפי שקרה בעבר בתקופת נגיף הקורונה אותה טרם הספקנו לשכוח.

חובות מלחמת חרבות ברזל – תוצאות האטה:

לרוב , עסקים או פרטיים אשר היה ביכולתם להדק את החגורה, עשו זאת וצמצמו את הוצאות העסק ומשק הבית. סביר להניח שאותם עסקים ומשקי בית ישרדו את תקופת המלחמה ויצליחו להשתקם כפי שיפורט בהמשך.

אך עסקים או משקי בית שגם ככה היו בקצה, כגון עסקים חדשים שטרם התרוממו או עסקים בהליכי הבראה או קשיים, תקופת המלחמה וההאטה שבאה בעקבותיה, הביאו אותם לקצה היכולת לעמידה בהתחייבויותיהם ובשלב הבא לקריסה כלכלית מוחלטת.

חובות חרבות ברזל והסיוע מן המדינה:

העזרה שניתנה ועודנה ניתנת מטעם רשויות המדינה, הרשויות המקומיות והוראות השעה שתוקנו, אפשרה מן הקפאת מצב ארעית אשר תלתה על חוט דק את מצבם הכלכלי של האזרחים בכלל והמגויסים בפרט.

ברי כי אין בסיוע מאת המדינה בכדי להוביל עסק לצמיחה אלא למנוע את הפסדיו ולעכב את קריסתו. בעסקים ובמשקי בית איתנים הסיוע אכן מאפשר שרידות לאורך תקופת החירום, אך בעסקים חדשים, צומחים ואלו שערב המלחמה היו גם כך בקשיים, הסיוע לרוב לא מונע את הקריסה הכלכלית הממשמשת ובאה.

לרוב העסקים ומשקי הבית שיקרסו , הם אלו שהוצאותיהם היו גבוהות מאוד ערב המלחמה , הוצאות שהוצאו תוך תכנון עסקי רחוק טווח עם הסתמכות להכנסות עתידיות כגון מכירות ייעודיות, מענקים בונוסים וכו..

גם כאלו שהשקיעו בפרסום העסק שיווקו ויציאה לקמפיינים, עם פריצת המלחמה והחלת כלכלת חירום, הוצאותיהם לא קיבלו מענה בצורת הכנסות ומטבע הדברים גם לא קיבלו שיפוי בגין הוצאותיהם.

רבים מעסקים ומשקי בית אלו, הסיוע מן המדינה לא יהיה בו בכדי לשקם את ההפסד והנזק  הדרמטי שנגרם להם שלא באשמתם.

אז הסדרת חובות בחדלות פירעון או הזדמנות?

אז לאחר שפירטנו בכלליות את התוצאות הכלכליות של מלחמת חרבות ברזל על משקי הבית והעסקים בארץ, ננסה לכוון את אותם אלו שנקלעו לסיטואציה דומה לתוכנית פעולה שתהווה פתרון בעבורם.

חשוב להדגיש שכל משק בית וכל עוסק הוא עולם ומלואו ולכל עולם יש להכין תוכנית ייעודית ומסודרת ומה שיפורט בהמשך אלו הצעות כלליות בלבד. לכל סיפור יש את החריגים שלו וכל חריג חייב לקבל התייחסות ודרך פעולה ייחודית.

עם תכנון נכון אפשר לעבור את המשבר:

אז ככה, מושכלות הייסוד (וההיסטוריה) הן שהתקופות שבאות לאחר משברים עמוקים כגון מלחמות, מגפות, קריסות כלכליות עולמיות, הינן תקופות שגשוג ולכן במידה ומשק בית או עסק יכול להמשיך ולנהל כלכלת חירום מידתית תוך כדי וקצת אחרי המלחמה, לרוב אמליץ לו לפעול לתכנון עסקי מדוקדק , לעשות שימוש בהטבות שאנשים, ארגונים וחברות מעניקים, לפעול למיצוי כלל ההטבות מן המדינה ובד בבד ומאוד חשוב, לפנות לגורמים המוסדיים במשק – בנקים חברות אשראי, משכנתא, מימון וכו.. ולפעול לדחייה או פריסה מחודשת של התשלומים המחויבים תוך עמידה דווקנית על גובה הריביות ואופן הפריסה.

ויודגש שוב, על מנת שהתכנון העסקי יצליח, הוא חייב להיות תפור בדיוק למידות המקרה ולפרטי פרטים ולכן מומלץ לפנות לעורך דין להסדרת חובות מומחה ובעל ראיה כלכלית רחבה.

במקרים בהם התכנון יצליח, העסק או משק הבית יצלחו להגיע לתקופת השגשוג תוך איתנות כלכלית וביטחון תעסוקתי וליהנות מהצמיחה הצפויה במשק.

עם תכנון נכון אפשר לצאת לדרך חדשה ללא חובות:

במקרים בהם משק הבית או העסק כבר היו שקועים בחובות בטרם החל המשבר, ובמקרים בהם הפגיעה בעסק ובמשק הבית הינה דרסטית (לרוב ההוצאות גבוהות בהרבה מן ההכנסות), יש לבחון עם בעל מקצוע את הפרטים וככל ויובן כי המצב לא מאפשר הבראה בטווח הנראה לעיין, יש לפעול להבראת העסק או משק הבית באמצעות הליכי חדלות פירעון.

על הליכי אלו הסברתי במפורט במאמר בנוגע למחיקת החובות , אך בהתייחס למאמר זה אשר נסוב סביב חדלות פירעון אשר מקורה בהשפעת מלחמת חרבות ברזל על הכלכלה,  חשוב להדגיש, כי רבות הן ההקלות לאלו שיצליחו להוכיח קשר בין קריסתם הכלכלית לבין פרוץ המלחמה.

ככל והקשר הסיבתי בין המשבר הכלכלי אותו הם חוו לפרוץ המלחמה הינו הדוק יותר, הדרך להסדרת החובות שהצטברו וקבלת הפטר תהיה מהירה יותר וקלה יותר.

מניסיוני רב השנים לרבות מתקופת הקורונה אז ייצגתי את הבנקים במדינה, בתקופות משבר קיצוניות, הן הנושים המוסדיים (בנקים, חברות אשראי, מימון ורשויות מקומיות וממשלתיות), הן הנושים הפרטיים (ספקים , משכירים וכד'..) והן בתי המשפט, מתחשבים בחייבים אשר נקלעו לקשיים ומאפשרים הסדרי חוב נאותים הכוללים בתוכם אף מחיקת חלק מהחובות ולעיתים מחיקת החוב וקבלת הפטר ללא תשלום כלל.

חובות מלחמת חרבות ברזל – סוף דבר:

הקשיים אליהם נקלעו עסקים ומשקי בית  עובר למלחמת חרבות ברזל, אינם סוף דבר. לעיתים יש בכך הזדמנות לפתיחת דף חדש ושחרור מלחצי העבר. לצורך כך יש תחיל לפקוח עיניים אל מול המציאות, לפנות לבעל מקצוע – עורך דין לחדלות פירעון והסדרת חובות– אשר יבחן את המקרה לפרטים ויכין תוכנית עבודה מסודרת לקראת ביצועה בהקדם האפשרי.

עו"ד אביתר ידעי מתמחה שנים רבות בהבראת עסקים, הסדר חובות וחדלות פירעון ומעניק שירותים בשומרון, כפר סבא ואזור השרון רבתי. במידה ונקלעתם לקשיים פנו אלינו באמצעות הטל' או השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם בהקדם.

לפרטים נוספים ומידע כנסו לעמוד הלינקדאין שלנו.

*יובהר כי הכתוב לעיל הינו בגדר המלצה בלבד ונכתב בצורה כללית בלבד ואין בו בכדי ייעוץ משפטי פרטני אותו ניתן לקבל ביצירת קשר למשרדנו*

תוכן עניינים: